Vakantieblog-2 vakantieweek voor mensen met een beperking

aug 24, 2022

Vakantie in onze woonplaats

Begin augustus 2022 zijn mijn vrouw en ik op vakantie geweest in .. Ermelo. De plaats waar we ook wonen!

 

Als staflid mochten we een week voor gehandicapte medemensen zorgen. Mensen die elkaar voor het overgrote deel niet of nauwelijks kennen gaan ineens – op een positieve wijze – een week lang intensief met elkaar om. In no-time was er een sfeer van:

 – ‘hands-on-samenwerken’ en

 – ‘verschillen-zijn-waardevol’

Veel input om over na te denken.

 

Hoe ontstaat zo’n collectieve verbindende houding

Drie zaken wil ik aanstippen:

  1. Iedereen draagt het hoofddoel: een goede en fijne vakantieweek voor de gasten. Pas dan is de week geslaagd. Commitment is hiermee intrinsiek verankerd.
  2. Stafleden gaan vrijwillig mee. Zij besteden hiervoor eigen vakantiedagen. Elkaar helpen, corvee, nachtdiensten, etc. Hiervoor waren geen compensatieregelingen nodig. Als alle gasten het goed hebben en ze bijvoorbeeld ontspannen aan tafel of in de bus zitten zijn alle stafleden voldaan.
  3. Het programma is vooraf gezamenlijk opgesteld. Elk staflid dacht mee en nam verantwoordelijkheid voor zijn of haar aandeel. De kernstaf zorgde voor rust en orde. Er was ruimte om meningen en suggesties te delen. Voor afwegingen en beslissingen van de kernstaf was alle begrip.

Een mooi voorbeeld van Bijbels rentmeesterschap in de vakantie. Gekregen tijd, vaardigheden en energie liefdevol inzetten voor de medemens met een beperking.